pátek, 11 březen 2016 11:45

Lepek, lepek, lepek

Napsal(a)

Lepek1Lepek je proměnlivá směs bílkovin vyskytující se ve čtyřech druzích obilovin. Tyto obiloviny poznáme podle toho, že jejich zrno má podélnou rýhu. Lepek je hlavní bílkovinou ve všech typech pšenice, žita, ječmene a ovsa.

Obsah lepku se i u jednoho druhu obilí může lišit, a to v závislosti na podmínkách, v jakých bylo pěstováno. Čím více lepku obilovina obsahuje, tím je považována za kvalitnější a výživnější, alespoň z pohledu mlynářského a pekařského. Díky lepku jsou výrobky z mouky pružné, dobře kynou a po upečení si drží tvar. Lepek, jeho název, je odvozen od lepivosti.

Víte, že jste alergik?

Existuje více než 55 nemocí, které jsou spojovány s lepkem, bílkovinou, nacházející se v pšenici, žitu a ječmeni. OdhadujLepek2e se, že zhruba 99 % lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, nebylo nikdy vyšetřeno. Své občasné nebo dlouho přetrvávající obtíže považují za samozřejmost, na kterou si již za ta léta zvykli, ale jejich tělu to velmi ubírá na síle, energii, regeneraci a obranyschopnosti a rychleji stárne.

Příznaky, které byste neměli opomíjet

Máte trávicí problémy? Plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpu? To vše může být příznakem alergie. Trápí vás drsné hrbolky na kůži, které se vyskytují na vnitřní i vnější části paží? Tyto drsné hrbolky se můžou se objevit i na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech vyjma hladké kůže na dlaních či chodidlech. Toto onemocnění vzniká v důsledku nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje. Neopomíjejte své tělo, které křičí, že je něco špatně a řešte problém včas.

Bezlepková dieta nutné zlo nebo ne?

Ačkoli můžete při vyslovení slovního spojení „bezlepková dieta“ propadat panice, věřte, že se nejedná o dietu jako takovou, nýbrž speciální režim, který dnes dodržují také osoby, které si zakládají na správném stravování a chtějí pro své tělo udělat něco navíc.

Musíme-li vyřadit všechny lepkové obiloviny, existuje velké množství bezlepkových obilovin: rýže, kukuřice, pohanka, amarant, proso (jáhly), quinoa atd. Moučná jídla lze nahradit také jídly z brambor nebo luštěnin. Doporučujeme pak kvalitní tvrdé sýry, tvaroh, jogurty a kysané mléčné výrobky, libové maso, kvalitní šunku, vejce, ovoce, zeleninu.