Vzniku mnoha dětských alergií a ekzémů se nedá předejít. Přesto ale mezi nimi existuje spousta takových, kterým se vyhnout dá. Nebo je u nich možné alespoň snížit riziko, že propuknou. Prevence začíná už v těhotenství. Na co by si měli dát těhotné ženy pozor? A kde začít? Proč je strava důležitá a jak důležité je kojení?
Předcházení alergiím začíná již v těhotenství
U nastávajících matek alergiček existuje 50% pravděpodobnost, že rovněž její dítě bude trpět některým druhem alergie. Těhotné ženy však mohou předcházet rozvoji alergií u svých potomků. Vyvarují-li se dráždivých potravin a pobytu v nevhodném prostředí, mohou snížit riziko výskytu alergie u dítěte či její projev oddálit.
Proč je strava důležitá
Strava těhotné nebo kojící matky však prakticky vždy obsahuje řadu látek, které přecházejí přes placentu těhotné ženy do krve dítěte nebo mléčnou žlázou do mateřského mléka a imunitní systém plodu či kojence je vnímá. Je vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly pestrou a kvalitní stravu. Žena by neměla jíst ořechy, vejce a čokoládu, neboť obsahují dráždivé látky. Alergické protilátky se v organismu pak začínají tvořit již v 17. či 18. týdnu těhotenství.
Kojení je klíč k životu bez alergie
Pro zdravý vývoj kojence je vhodná výživa, její složení a doba zavádění určitých potravin. Bylo jednoznačně prokázáno, že kojení má mnoho příznivých vlivů, proto je doporučováno výhradní kojení do 4. měsíce věku. Ochranný vliv kojení byl prokázán zejména u dětí s vysokým rizikem rozvoje astmatu.
I když kojení stoprocentně vzniku alergií nezabrání, protože vliv genetických faktorů je prostě někdy silnější, zůstává nejpřirozenějším a nejzdravějším způsobem výživy.
Stejně tak jako u dospělých platí i u dětí, že vznik alergií ovlivňují nesprávná strava, způsob života, životní prostředí i dědičnost.