sobota, 12 březen 2016 11:48

Potravinová alergie aneb problémy moderní doby

Napsal(a)

potravinovalergie1Alergie na potraviny jsou v dnešní době stále rozšířenější. Čím to je? Koho se tyto alergie nejvíce dotýkají? A jde jim předcházet? A jaké typy potravinových alergií známe a lze je vůbec klasifikovat nebo je to hodně individuální, stejně tak jako člověk?

Není potravina jako potravina

Potravinová alergie je stav, při kterém pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Potravinovou alergií trpí po celém světě až 4 % populace, ve věkové skupině do 3 let dokonce až 8 %. Alergické symptomy vznikají do jedné hodiny po požití potraviny.

Jehla v kupce sena

Člověk může být alergický na všechno, kromě čisté pramenité vody. Zde se tedy nachází široké pole možných alergenů. Situaci nám rozhodně nezlehčují ani výrobci potravin, kteří do svých výrobků přidávají širokou paletu přídatných látek. Co tedy s tím? Nezbývá nic jiného, než v pověstné kupce sena hledat osudovou jehlu, která nám potíže vyvolává, a po jejímž odstraněním se nám uleví. Ovšem těch jehel v kupce sena může být několik. Pokud se tedy chceme svých potíží zbavit nebo je alespoň zmírnit, nezbývá nám nic jiného než všechny jehly najít.potravinovalergie2

Příznaky potravinových alergií

Kožní reakce se projeví v podobě otoku, atopického ekzému a kopřivky. Reakce dýchacích cest se nejčastěji projeví jako rýma. Nemůžeme opomenout zvracení, průjem a bolesti břicha. Ale je třeba dodat, že každý člověk je originál, proto i na stejný alergen, mohou dva jedinci reagovat různými způsoby.

Problematické potraviny

Přestože každá potravina může být teoreticky alergenem, všechny potraviny nemají stejnou schopnost alergizovat organismus. Existují skupiny potravin, o kterých se již dlouho ví, že mají tendenci alergické potíže způsobovat. Patří mezi ně například tyto potraviny: mléko, vaječný bílek, ryby, kdy je člověk většinou alergický pouze na jeden druh ryb, případně na několik příbuzných druhů, jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody, ze zeleniny jsou to rajčata, celer, špenát, petržel a pak ořechy

V případě alergie je třeba vyloučit danou potravinu z jídelníčku. Někdy se to může zdát těžké až nemožné, ale většina pacientů po nějaké době zjistí, že to jde. Samozřejmě je nutné také podrobně sledovat složení jednotlivých průmyslově vyráběných potravin, které v sobě obsahují mnoho různých složek a přídavných látek.